19/08/2019 0 Opmerkingen
Een uitwendige mamaprothese
Voor vrouwen die de diagnose borstkanker hebben gekregen, volgt meestal al snel een hele reeks van verschillende behandelingen, zoals chemokuren, bestralingen en in bijna alle gevallen een operatie. Soms is dit een borstsparende operatie maar vaker gaat het om een (gedeeltelijke) borstamputatie. In een aantal gevallen kan al direct tijdens deze operatie een borstreconstructie gedaan worden, maar vaak is dit (nog) niet mogelijk en worden er andere keuzes gemaakt, zoals de keuze voor een uitwendige mamaprothese (borstprothese).
Soorten uitwendige borstprotheses
Vlak na de operatie wordt direct een tijdelijke uitwendige prothese aangemeten. Een lichte prothese die voornamelijk bestaat uit watten en die rechtstreeks op de wond gedragen kan worden. Door met de vulling te variëren, kan de gewenste borstgrootte worden bereikt. Na ongeveer drie maanden, of een maand na de laatste bestraling, kan een meer definitieve uitwendige prothese worden aangeschaft.
Wat voor soort prothese gekozen wordt, hangt grotendeels af van eigen voorkeur. Er kan gekozen worden voor een siliconenprothese in een hoesje in een speciale bh of voor een zogenaamde contactprothese die met een plakstrip rechtstreeks op de huid gedragen wordt. Siliconen hebben de eigenschap om de lichaamstemperatuur aan te nemen waardoor ze veel draagcomfort geven. Een nadeel van de contactprothese is dat deze pas minimaal een half jaar na een operatie gedragen kan worden en dat de plakstrip niet goed hecht op een wat vochtige huid door bijvoorbeeld transpiratie.
Met een losse siliconenprothese is het mogelijk om gewoon te zwemmen, alhoewel de prothese dan vaak wat zwaar aanvoelt. Speciaal hiervoor zijn ook zwemprotheses op de markt. De kosten voor het aanmeten van borstprothese worden door de meeste ziektekostenverzekeraars gemiddeld twee keer per jaar vergoed. En sommige verzekeringen vergoeden ook de aanschaf van speciale prothese lingerie en badkleding.
Erkende speciaalzaak voor lingerie en badkleding
Het is verstandig de mamaprothese aan te laten meten door een deskundige, werkzaam in een SEMH erkende speciaalzaak voor lingerie en badkleding, zoals Coja. In een zaak die SEMH (Stichting Erkenningsregeling leveranciers Medische Hulpmiddelen) erkend is, werken professionals die door opleiding en jarenlange ervaring van aanmeten tot uitvoering precies weten hoe te handelen. U krijgt het juiste advies en uw wensen staan voorop.
Opmerkingen
Schrijf een reactie